Zdravstveni problemi vaših roditelja govore mnogo i o vašem zdravlju

Foto: The Independent

Najnovija istraživanja na blizancima pokazala su da barem polovina rizika od razvoja rozace krije u vašim genima, ali još uvek istraživači nisu utvrdili koji je gen odgovoran za to. Ono što se zna je da su neke nacije sklonije rozacei od drugih, npr. Škoti, Skandinavci i narodi s istoka Evrope.

ALKOHOLIZAM- Istraživanja pokazuju da otprilike polovinaa vaše sklonosti prema preteranoj konzumaciji alkohola dolazi od složene interakcije gena koje ste nasledili od roditelja. Deca roditelja s alkoholizmom imaju oko četiri puta veću verovatnoću da postanu zavisnici.

SRČANE BOLESTI- Iako su naučnici identifikovali više od 50 genetskih markera za bolesti srca- način života još uvek može imati presudan uticaj na vaše zdravlje.

ASTMA- Otprilike tri petine svih slučajeva astme povezano je s nasleđem. Osobe čiji roditelji boluju od ove bolesti imaju šest puta veći rizik da se i sami razbole od osoba koje u porodici nemaju slučajeve astme.

RAK DOJKE- Dobro je poznato da rak dojke može biti nasljedan. Osobe s anamnezom raka dojke u porodici, naročito u premenopauzi (pre 50. godine)- često precenjuju svoj rizik od razvoja karcinoma, upozoravaju lekari.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti