Znate li ko je i kada dobio prvog Oskara?

 Noćas nas očekuje prava poslastica za ljubitelje filma – 90. po redu dodela Oskara. Prenos dodele Oskara počinje u 02.00 po našem vremenu, a dok očekujemo ovogodišnje dobitnike, prisećamo se kako je sve počelo.   

Prva dodela Oskara

Oskar je zvanično ime za nagradu koju dodeljuje američka Akademija filmskih umetnosti i nauka. Prva dodela Oskara odigrala se 16. maja 1929, na privatnom branču u hotelu „Ruzvelt“ u Holivudu, a publici je bilo samo 26 ljudi.

Prva Nagrada za najboljeg glumca dodeljena je Emilu Janingsu, za ulogu u filmovima „Poslednja zapovest“ („The Last Command)“ i „Put svega živog“ („The Way of All Flesh“).

Kako je nagrada Oskar dobila ime?

Postoji nekoliko teorija koje potencijalno odgovaraju na ovo pitanje. Prema jednom, ime je smislila bibliotekarka Akademije, Margaret Herik, koja je statutu, kada ju je ugledala, uporedila sa njenim ujakom Oskarom.

U drugoj verziji, Oskar je dobio ime po prvom mužu Beti Dejvis- Harmonu Oskaru Nelsonu, a po trećoj, kuma ovog nagradi bila je Elenor Lilberg, izvršna sekretarka Luisa B. Majera, koja je, kada je ugledala statuu, rekla da liči na kralja Oskara. Na kraju dana, upitala je: „Šta ćemo sa Oskarom, da ga stavim u trezor?“ I tako, Oskar je dobio svoje ime…

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti