Zašto treba piti čaj od hibiskusa?

Jedan od najvećih razloga za slavljenje čaja od hibiskusa je njegova sposobnost da pomaže u snižavanju krvnog pritiska- a istraživanja potkrepljuju tu teoriju.

Još jedna korist čaja od hibiskusa: može pomoći u održavanju dobrog holesterola (i zdravlja srca i krvnih sudova), kažu stručnjaci. U malom istraživanju objavljenom u časopisu „Journal of Alternative and Complementary Medicine“, naučnici su otkrili da konzumiranje ovog čaja dva puta dnevno mesec dana smanjuje ukupni nivo holesterola kod pacijenata s dijabetesom, uključujući LDL holesterol, a jačanje nivoa takozvane „dobre“ vrste.

Ključan je za održavanje probavnog sistema. Ta vrsta biljnog čaj takođe može funkcionisati kao prirodni diuretik, pomažući uklanjanju vode i natrijuma iz tela, pridonoseći normalnom mokrenju i radu creva, kažu stručnjaci.

Samo nemojte preterivati, upozoravaju stručnjaci. Odrasli ne bi trebalo da piju više od 2l čaja od hibiskusa dnevno, a deca litru. Trudnice ne smeju konzumirati više od jedne litre dnevno, upozoravaju stručnjaci- zbog toga što ovaj čaj sadrži aluminijum i mangan.

Čaj od hibiskusa bogat je C vitaminom, ključnim za održavanje zdravog imunološkog sistema.

Postoje neka istraživanja koja sugerišu da hibiskus može pomoći kod gubitka kilograma, kažu stručnjaci. Jedno istraživanje pokazalo je da je uzimanje ekstrakta hibiskusa u razdoblju od 12 nedelja rezultiralo smanjenjem težine, abdominalne masnoće i BMI kod gojaznih osoba.

Takođe, stručnjaci tvrde kako čaj od hibiskusa može poboljšati zdravlje jetre. Jedno istraživanje iz 2014. pokazalo je da uzimanje ekstrakta hibiskusa u razdoblju od 12 nedelja poboljšava stanje jetra odnosno bolest masne jetre, ozbiljno stanje koje može dovesti do prestanka rada jetre- a često je kod osoba s prekomernom težinom.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti